San Junipero (Film, 2016) - MovieMeter.nl (2024)

+ Mijn Updates

+ Mijn Films

  • Info
  • Stemmen
  • Statistieken

Drama / Sciencefiction |61 minuten

3,60 232 stemmen

+ Mijn stem

22 reacties

Genre:Drama / Sciencefiction

Speelduur:61 minuten

Alternatieve titel:Black Mirror: San Junipero

Oorsprong:Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door:OwenHarris

Met onder meer:MackenzieDavis, GuguMbatha-Raw en DeniseBurse

IMDb beoordeling:San Junipero (Film, 2016) - MovieMeter.nl (2)8,5(67.089)

  • On Demand:

  • San Junipero (Film, 2016) - MovieMeter.nl (3) Niet beschikbaar op Netflix
  • San Junipero (Film, 2016) - MovieMeter.nl (4) Niet beschikbaar op Pathé Thuis
  • San Junipero (Film, 2016) - MovieMeter.nl (5) Niet beschikbaar op Videoland
  • San Junipero (Film, 2016) - MovieMeter.nl (6) Niet beschikbaar op Amazon Prime
  • San Junipero (Film, 2016) - MovieMeter.nl (7) Niet beschikbaar op Disney+
  • San Junipero (Film, 2016) - MovieMeter.nl (8) Niet beschikbaar op Google Play
  • San Junipero (Film, 2016) - MovieMeter.nl (9) Niet beschikbaar op meJane

Plot San Junipero

"Heaven Is A Place On Earth."

Het is 1987. Yorkie, een verlegen jonge vrouw en Kelly, een spontaan vrolijk meisje, leren elkaar kennen tijdens het uitgaan in San Junipero - een levendig stadje aan de kust. Samen vormen ze een krachtige band die de wetten van ruimte en tijd lijkt te trotseren.

San Junipero (Film, 2016) - MovieMeter.nl (10)San Junipero (Film, 2016) - MovieMeter.nl (11)San Junipero (Film, 2016) - MovieMeter.nl (12)San Junipero (Film, 2016) - MovieMeter.nl (13)San Junipero (Film, 2016) - MovieMeter.nl (14)San Junipero (Film, 2016) - MovieMeter.nl (15)San Junipero (Film, 2016) - MovieMeter.nl (16)San Junipero (Film, 2016) - MovieMeter.nl (17)

',nextArrow: '

',responsive: [{breakpoint: 767,settings: {slidesToShow: 2.2,slidesToScroll: 2}}]});});

27e in Top 50 beste films uit 2016

46e in Top 250 beste sciencefiction films aller tijden

En in 1 andere toplijst ⇒

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Mackenzie Davis

Yorkie

Gugu Mbatha-Raw

Kelly

Denise Burse

Elder Kelly

Annabel Davis

Elder Yorkie

Raymond McAnally

Greg

Gavin Stenhouse

Wes

Cheryl Anderson

Laura

Jackson Bews

Harvey

Billy Griffin Jr.

Davis

Paul Lawrence Kitson

Barman

', nextArrow: '

',responsive: [{ breakpoint: 767, settings: {slidesToShow: 2.7,slidesToScroll: 2 }}]});});

Video's en trailers

Voeg een video of trailers toe

Reviews & comments

  • 22 berichten
  • 11 meningen

* denotes required fields.

  • 22 BERICHTEN
  • 11 MENINGEN

zoeken in:

Vorige 1Volgende

eRCee

  • 13369 berichten
  • 1929 stemmen

20 februari 2018, 12:30 uur

Het concept is best sterk, dat is ook waar Black Mirror vaak op drijft, maar de uitwerking is helemaal niet zo bijzonder, en vooral in de vormgeving wordt het niveau van een goede film niet gehaald. Beetje overschat derhalve.

IH88

  • 8836 berichten
  • 3093 stemmen

22 maart 2018, 18:44 uur

“What are you doing?”

“I’m regarding you.”

Schitterende Black Mirror aflevering. San Junipero is sci-fi met een hart, en actrices Mbatha-Raw en Davis hebben vanaf de eerste scene een onweerstaanbare chemie. Het concept van San Junipero is intrigerend en het verhaal zet je aan het denken, en dat is meestal al een belangrijke voorwaarde voor een sterke sci-fi film. Met een heerlijk nostalgisch jaren 80/90 sausje er overheen gegoten.

Onderhond

  • 87261 berichten
  • 12050 stemmen

12 april 2018, 22:58 uur

Weer matigheid troef.

Het chatroomconcept is verre van nieuw of verfrissend, de invulling naar de dramatische kant wel. Op zich geen slecht uitgangspunt, maar de uitwerking is weer erg doorsnee. Deze filmpjes duren maar een uurtje, maar halverwege begint meestal het aftellen al.

San Junipero laat telkens wat te vroeg in z'n kaarten kijken. Op de één of andere manier voel je de reveals aankomen en weet de film nergens te verrassen. Daarnaast weet het drama ook echt niet te pakken. Matig acteerwerk, flauwtjes in beeld gebracht.

Het retrogebazel maakt het er ook niet beter op. Weer een dom excuus om wat makkelijke retropuntjes te scoren, niet eens originele keuzes qua referenties. Valt jammer genoeg binnen de verwachting van deze filmpjes. Goede bedoelingen allicht, maar het komt er zo magertjes uit.

2.0*

Macmanus

  • 13726 berichten
  • 3638 stemmen

6 juni 2018, 09:12 uur

Beste Black Mirror.

Hoewel ik ergens wel begrijp waarom dit om Moviemeter is gekomen, heb ik Black Mirror wel altijd als een serie gezien en niet als film. Hoewel het verschil steeds kleiner word zijn er nog zeker verschillen. Grootste is voor mij niet meer het visuele. De echt visueel geweldige films zijn er ook maar mondjesmaat. Maar meer in het concept. Een serie zit vast binnen een concept. Het moet zoveel afl. hebben per seizoen, het moet 30/45/60 min duren, in het geval van Black Mirror moet het over technologie gaan met een twist. Dat kan wel eens voorspelbaar worden, merkte ik ook bij seizoen 4. Hoewel de afleveringen los staan van elkaar. Kun je de serie inderdaad in willekeur kijken. Toch voelt een serie, een seizoen een beetje als een muziek album. Ik kijk black mirror ook als het uitkomt vaak in 1 weekend al helemaal uit. Waardoor 1 seizoen meer als 1 geheel voelt dan los.

Juniper raakte mij bij de marathon kijkbeurt van seizoen 3 het meest, en was tussen een goed seizoen de aflevering die serieuze emoties naar boven haalde. Zelf heb ik wel eens geroepen bij films dingen als; spuit 11 omdat series het al beter hebben gedaan, of visueel helemaal niet beter dan series! Dus reacties van Onderhond de zelfbenoemde visual police en serie hater moet ik dan ook niet om gaan huilen. Toch voelt het ergens alsof het vreemd wanneer ik lees dat voorspelbaarheid hier een probleem was. Mijn inziens was deze black mirror episode veel minder een twist episode, eerder een episode over eeuwig bij je liefde willen zijn, een emotionele episode. Het raakte mij erg sterk. Het mysterie was met het eerste deel lang genoeg en daarna was het puur om de liefde en het gemis als je einde nadert. De episode heeft een mooi dromerig gevoel.

Viel mooi op zijn plek in seizoen 3 tussen de andere episodes. In seizoen 4 merkte je dat ze deze episode beetje opnieuw hadden gedaan Hang the DJ. Daarom heb ik wel mijn twijfels of door blijven gaan nodig is. Engelse snappen vaak beter wanneer een serie wel klaar is dan Amerikanen.

4 sterren.

Onderhond

  • 87261 berichten
  • 12050 stemmen

6 juni 2018, 10:13 uur

De echt visueel geweldige films zijn er ook maar mondjesmaat.

Maar visueel filmische middelmaat is nog steeds beter dan visueel grandiose TV. Ik zit vaak horrorpulp te kijken die visueel meer te bieden heeft dan deze dingetjes, die veelal uitlbinken in visueel onverschilligheid. Verder ben ik kriskras aan het kijken, dus van seizoenen sowieso geen sprake bij mij. Voor mij is er dan ook geen verschil met een Masters of Horrors serie, anthology films vind ik zelfs nog meer een geheel vormen.

Het voorspelbare van de reeks zit hem ook niet echt in de twists trouwens, maar wel dezelfde problematieken en vooral angsten die steeds weer opduiken in de verschillende verhalen. Als sociale impact/near future het bindende van Black Mirror is, dan zit er echt een compleet onbekwaam en inspiratieloos schrijversteam achter.

Macmanus

  • 13726 berichten
  • 3638 stemmen

6 juni 2018, 11:22 uur

Gaat mij om het even. Deze reeks is zeker geen Noe of Aronofsky qua visuals. Dat moge duidelijk zijn. Maar qua verzorgdheid + (voor mij vaak) leuke concepten/scenario's en dat ze vaak rond de 50 minuten zitten. Kijk ik toch liever hier naar dan naar een Winchester bijvoorbeeld.

Verder geloof ik wel dat je het kut vindt hoor 😄 Ergens heb je soms wel een punt, ze hebben vaak de negatieve gevolgen van een all technology world. Is inderdaad beetje het concept. Sommige hebben mijn inziens wel een punt, sommige zijn vergezochte pulp. Laatste episode seizoen 4 bestempeld wel dat dit meer een pulp serie is, lijken ze daar ook zelf te beamen. (Black Museum, leuke episode is dat btw) Deze aflevering vond ik zelf daar juist wel anders in.

Overigens heeft Amazon ook een serie als dit waar ze wat positiever zijn over technologie. Denk niet dat je die serie wel geweldig vindt maar wellicht eens het proberen waard. Zijn ook losse afleveringen.

Onderhond

  • 87261 berichten
  • 12050 stemmen

6 juni 2018, 12:03 uur

Los van de tech doom (waar ik me inderdaad vaak aan irriteer) vind ik het conceptueel ook niet zo heel uiteenlopend. Tech doom is één ding, maar kom eens met een interessante toekomstvisie waarin het fout (of anders) loopt. Het is mij allemaal teveel "als je op straat wandelt kan je aangereden worden door een auto".

En de meeste afleveringen die ik gezien hebben gewoon te maken met het misbruik maken van het menselijk brein. Of het wordt gehacked, of het wordt gekopieerd. Het is eigenlijk vooral de context waarin het gebeurt die verschilt.

Als het dan over wat anders gaat (de social media points of die gameshow) dan is de uitwerking erg voorspelbaar en oppervlakkig. Voor een serie die toch vaak aangehaald wordt als revelante en intelligente scifi vind ik het gewoon nergens goed genoeg.

En als concept van losse afleveringen met serieuze regisseurs vind ik dat ook op dat vlak niet genoeg met het potentieel gedaan wordt.

horizons

  • 5660 berichten
  • 2332 stemmen

6 juni 2018, 13:29 uur

Als laatste aanraders die misschien je nog wat kunnen overtuigen:

The National Anthem

Hated in the Nation

Crocodile

En misschien Arkangel als je een ouder bent.

Onderhond

  • 87261 berichten
  • 12050 stemmen

6 juni 2018, 13:31 uur

Crocodile en Arkangel beiden reeds gezien, beiden op 1* staan. Dat zal het niet worden maw 🙂

horizons

  • 5660 berichten
  • 2332 stemmen

6 juni 2018, 13:57 uur

😂

👍

Macmanus

  • 13726 berichten
  • 3638 stemmen

6 juni 2018, 15:40 uur

Niet geheel met je oneens. Denk dat de serie in eerste instantie bedoeld was om de spelen met het hele tech doom concept. Toen kwamen ze mijn inziens nog wel met wat grappige dingen die best soort van zouden kunnen gebeuren in de toekomst.

Snap dat men dat soms wel intelligent vind. Of men het over enkele afleveringen heeft of echt alles super intelligent vindt weet ik niet. Relevant zijn sommige dingen ook wel. We willen eeuwig leven, we willen geliked worden, we willen overal camera's. Dat het wat eenrichtingsverkeer is en nuance mist kan ik inkomen. Het klinkt als een cop-out van mijn kant. Maar ik heb deze serie altijd gezien als Twillight Zone met technologie. Het stelt een vraag en bouwt daaromheen een pulpig verhaaltje vaak. Hoofdmoot blijft je een vermakelijk concept voor te schotelen (die indd naar mate de serie wat vordert wel veel gelijkenissen tonen) met daar onder nog een vraag over hoe technologie ons leven kan gaan bepalen. Ik denk dat het hooguit een begin is van een discussie/gesprek en dat je vanuit daar de nuances in een discussie kan opzoeken.

Om deze serie te verwijten dat het dat allemaal mist vind ik wat lastig. Om nou te zeggen dat menig film veel meer doet dat net dit betwijfel ik. Dan zul je toch een exceptionele film moeten noemen (do the right thing) of moet je het die films meer vergeven omdat ze visueel beter zijn. Ik vind deze serie visueel zoals gezegd niet onder doen aan vele 2.5/3.5 range films die ik zie. Als je het over de 3.5+ films hebt dan geef ik toe dat Black Mirror daar vaak wel onder zit. Maar helaas menig film ook...

Onderhond

  • 87261 berichten
  • 12050 stemmen

6 juni 2018, 16:08 uur

Macmanus schreef:

Als je het over de 3.5+ films hebt dan geef ik toe dat Black Mirror daar vaak wel onder zit. Maar helaas menig film ook...

Absoluut, maar die krijgen dan vaak ook gewoon doorsnee cijfertjes mee. Black Mirror schuurt tegen een 9/10 gemiddelde aan op IMDb.

En zoals ik al een keer zei, je kan ook altijd aangereden worden als je een voetpad oversteekt. Maar of dat veel discussie/introspectie rechtvaardigt … ik zou het toch fijn vinden als het startpunt van het gesprek al enige nuance bevat, eerder dan een zwart/wit visie die vooral welles/nietes discussies zal uitlokken.

Om als niet-schrijver en scifi leek maar eens een voorbeeld te geven: In plaats van dat we AI steeds blijven benaderen vanuit het 2001 ASO perspectief (oei oei, misschien vindt ie ons wel overbodig en hij gaat onze jobs afnemen!), waarom niet eens kijken wat AI, zelfs in héél prille vorm, met onze eigenwaarde doet. Een tijdje geleden werd een AlphaGo docu gereleased, daarin zie je toch al heel interessante reacties mbt hoe een pril alpha versietje het mens-zijn kan aantasten. En dan weer niet één of ander verhaaltjes van iemand die in een complete depressie valt omdat zijn leven totaal geen zin meer heeft, maar bijv in welke richting de mens zich in die situatie zou kunnen schikken/aanpassen en waar we nog wel onze meerwaarde zouden kunnen vinden. Voor alle duidelijkheid, het aanbod van films die dit wél doen is ook bedroevend klein.

Als het om het inhoudelijke gaat, zoek ik toch vooral naar scifi die zich niet richt op de impact van één concept, maar op de wisselwerking met andere zaken of veranderingen die daarop voortbouwen.

Macmanus

  • 13726 berichten
  • 3638 stemmen

6 juni 2018, 16:45 uur

Maar het 9/10 gemiddelde is wel de gehele serie. Als je afzonderlijke episodes bekijkt liggen sommige wel lager. Toegeven nog erg vaak rond de 8+. Moet ik eerlijk zeggen dat series wel een beetje de hype zijn van het moment. Dus 1 seizoen is goed en elk praatprogramma/vlog/podcast roept meteen dat er nog nooit zo iets goeds te zien is geweest! (Handmaid's Tale). Of een ellenlang boeken reeks word een serie van gemaakt en elke nerd en niet nerd staat in de rij om de toch wel erg lange episodes en soaperige dialogen tot heilig te verklaren. (Game of Thrones) Begrijp je frustratie soms ook wel. Denk series sneller gevonden worden door de fans, bij films kijkt men wel eens gewoon wat en die stemmen dan wel want maar 90/120 minuten. Kijkt een hater van Fantasy 1 episode Game of Thrones dan gooit die het weg en stemt ook niet. Deze show heeft waarschijnlijk datzelfde effect een beetje.

Aanrijden door auto was toch niet de hoofdmoot van de episode? Kan zijn dat ik het al een beetje vergeten bent. Was uiteindelijk toch ook meer de schuld van de voetganger zelf? Is dat meestal ook niet zo bij deze reeks, dat de mens zelf voornamelijk niet te vertrouwen is met zoveel technologie?

Onderhond

  • 87261 berichten
  • 12050 stemmen

6 juni 2018, 17:02 uur

Macmanus schreef:

Aanrijden door auto was toch niet de hoofdmoot van de episode?

Ik bedoelde het als een banaal voorbeeld van een dagdagelijks gevaar. Realistisch, maar niet iets waar je echt bij gaat stilstaan of discussie over gaat voeren.

Stel je voor in de 1920s … "die autos jongens, we kunnen dat beter niet doen hoor want er kunnen mensen aangereden worden!". 't Is dat gevoel dat ik soms een beetje krijg wanneer ik discussies rond deze reeks hoor/lees. 🙂

kos

  • 46135 berichten
  • 8491 stemmen

30 december 2018, 13:43 uur

Altijd gehoord dat dit 1 van de, zoniet de beste Black Mirror ep was.

Maar het bleek juist met afstand de allersaaiste.

Fisico (moderator films)

  • 8530 berichten
  • 4785 stemmen

31 januari 2019, 01:03 uur

Oei, hier en daar gelezen dat dit één van de beste, zoniet de beste aflevering van Black Mirror zou zijn. Viel dit even tegen. Ik zat helemaal niet in het verhaal en vond het bovendien vrij eentonig. Misschien dat ik het plot ook niet helemaal begreep.

Donkerwoud

  • 8058 berichten
  • 3602 stemmen

5 april 2019, 12:49 uur

Hallucinant hoe Yorkie (Mackenzie Davis) minutenlang door San Junipero wandelt, waar de jaren tachtig als een nostalgische retrodroom jeugdiger en onbezorgder dan waar ook ter wereld. Hoe het muurbloempje met jampotbril en verhullende kleding wordt aangetrokken tot die sprankelende Kelly (Gugu Mbatha-Raw) met haar hedonistische, no-nonsense levensstijl. De twist laat zich raden, maar door het lome tempo en die hyperrealistische sfeerfantasie werd ik zelf ook meegezogen in deze lesbische liefdesrelatie. Anders dan in de meeste episodes van Black Mirror (waar toch vaak een waarschuwend toontje klinkt) is technologie hier niet per se de vijand, maar tevens een vat vol ongekende mogelijkheden. Het ligt bij de kijker of het concept van San Junipero een nachtmerrie is of een hemel die door mensen is gecreëerd.

The Oceanic Six

  • 59366 berichten
  • 3949 stemmen

15 april 2019, 19:42 uur

Sympathieke love story, gemixt met diverse kenmerken die goed bij Black Mirror passen. Maar het is vooral een aandoenlijk verhaal, zeker in het begin bij de arcadehal als het allemaal begint. Het verhaal blijft sterk, al vind ik het laatste gedeelte aan de rommelige kant. Beide dames spelen een geweldige hoofdrol, waarbij ik Yorkie de leukste vind als nerdy muurbloempje die op weet te bloeien bij haar vriendin.

3,5*

mjk87 (moderator films)

  • 13379 berichten
  • 3949 stemmen

1 mei 2019, 20:55 uur

Wel oké deze aflevering. Sfeertje is sowieso leuk, fijne muziek (wat kan de muziek Pixies ineens totaal anders overkomen in zo'n rare club) en het idee is wel geinig. Ik dacht eerst naar een verhaal te kijken, daarna naar een metafoor maar het bleek toch net wat anders. In ieder geval op het basisniveau is dit geloofwaardig, en dat heeft zo'n film wel nodig.

Maar de liefdesrelatie zelf liet me volstrekt koud. Gen chemie, matig geacteerd ook en niet boeiend. Dan houdt het snel op in een romantische film. 3,0*.

Shadowed

  • 8714 berichten
  • 5450 stemmen

18 april 2020, 02:13 uur

Ok.

Niet de sterkste aflevering, maar het kent wel een paar van de sterkere scenes door de serie heen. Waarbij sommige aflevering de steun meer bij sciencefiction vinden, vindt deze meer steun bij romance en drama. Wat mij betreft is de romance de killer.

Vond de romantiek eigenlijk maar saai. Vreesde er direct voor toen ik Davis ten tonele zag verschijnen. En het blijkt waar te zijn, qua romantiek vond ik er weinig vonken van afspringen. Ondanks degelijke chemie. Maar 1 uur is te kort om een goede chemie neer te zetten, en daarom boeide de romantiek me eigenlijk relatief weinig.

Davis vond ik ook niet bepaald sterk acteren. Dit soort rollen lijken haar makkelijk af te gaan. Mbatha-Raw was echter wel heel sterk. Vooral wanneer ze op het einde haar verhaal doet over 49-jaar getrouwd zijn. Het kwam erg hard binnen.Wat mij betreft wel qua visueel 1 van de meest gedetailleerde afleveringen, leuk sfeertje dat er hangt.

Film leunt op een sterke twist, eenmaal in de echte wereld wordt de aflevering steeds sterker om uiteindelijk zeer sterk te worden, maar vond het einde toch wel een afknapper. Wat mij betreft was het einde als echte Kelly was gestorven en Yorkie daar voor eeuwig alleen moest zitten, verlangend naar Kelly, veel sterker geweest. Nu kiezen ze voor een braaf einde.

Jammer, want de opbouw ging naar iets groots toe. Aflevering die het voor de rest vooral van romantiek moet hebben en dat vond ik niet zo boeiend. Zoals verwacht stelt Black Mirror niet teleur qua concept, maar hier vond ik de uitwerking wat minder.

david bohm

  • 2938 berichten
  • 3227 stemmen

26 september 2020, 16:46 uur

Dit vond ik wel een aardige aflevering. Een mij wat melancholisch stemmend verhaal met een bijzondere science fiction dimensie.

flaphead

  • 758 berichten
  • 917 stemmen

2 oktober 2023, 01:44 uur

Eén van de sterkere BM's. Hoe schaamteloos overdreven de jaren '80-setting neergezet wordt en het eerste deel ook wegkijkt als een middelmatige eighties-film met al haar clichés (het dik aangezette bleue muurbloempje, de nerdy gast die haar probeert te versieren en de stoere tegenpool-chick waar ze de klik mee vind), is een leuke knipoog. Daar moet je wel beetje in meegaan. Alle '80-muziek is sowieso smullen uiteraard. Yorkie is veel te knap voor de nerd, maar vooruit.
Wellicht vraag je je af waar het BM-gehalte blijft, maar stukje bij beetje valt er in het taalgebruik dingen (we hebben nog 2 uur, toerist, doorreis) op waaruit je kan halen dat er meer is. Dat wordt leuk subtiel opgebouwd. Als Wes in Quagmire zegt dat Kelly ook in een andere tijd kan zitten, is het even fijn grinniken. Met de scene op het dak wordt veel duidelijk.
Eigenlijk neemt het liefde/drama-gehalte dan wellicht een te groot aandeel. Maar vooruit, laat liefde dan ook het grote thema in deze aflevering zijn (iets wat me zelden goed valt, maar het past hierin). Als de huidige tijd aan de orde komt en de technologie wordt uitgelegd, komt de realiteit flink binnen. Wellicht één van de weinig BM's met een feelgood-einde. Niet mijn voorkeur, maar over het geheel een goede prent met een heerlijk concept.

Vorige 1Volgende

San Junipero (Film, 2016) - MovieMeter.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 5723

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.